Saját online áruházat nyitott a Kárpátia Borház

A külhoni magyar borvidékek legkiválóbb borait felvonultató karpatiaborhaz.hu webáruház lehetőséget teremt arra, hogy a leendő vásárlók otthonuk kényelméből is válogathassanak a Kárpátia Borház egyedülálló felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki borkínálatából; hogy böngészhessenek az aktuális ajánlatok között; vagy éppen megismerjék, és újra „visszaszeressék” a Kárpát-medence történelmi borvidékeit és mai, elhivatott magyar borászainak remekeit.

A számítógépről, laptopról, táblagépről és telefonról egyaránt könnyen elérhető karpatiaborhaz.hu webáruházat úgy építették fel, hogy a vásárló minél könnyebben tájékozódhasson az adott kínálatról.

Az áruházban borrégiók, borfajták szerint is lehet keresni, ugyanakkor exkluzív, díszdobozos válogatások segítik azokat, akik e különleges borokkal megajándékozni szeretnének valakit. 

Az érdeklődők minden egyes terméknél megtalálják annak részletes adatait, érdekes háttérinformációkat tudhatnak meg az adott bort előállító pincészetről, sőt, értékelhetik is a terméket.

Azoknak, akik még ennél is könnyebben szeretnének választani, egy gyorsan áttekinthető, „lapozható” borkatalógus is rendelkezésére áll, az itt kiválasztott bor nevét az oldal keresőjébe beírva juthatunk el egyenesen a kiválasztott termékig.

Akár regisztrált vásárlóként, akár vendégként érkezünk a pénztárhoz, a vásárlás menete egyszerű és biztonságos.

\"\"

A Kárpátia Borház

A Kárpátia Borház a Kárpát-medencei - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás. A külhoni magyar történelmi borvidékek bemutatása mellett felvállalja, hogy nagykereskedésében, kiskereskedelmi hálózatában és webáruházában új piacokat teremt a külhoni magyar borászatok számára a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Hisszük, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit. A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatalan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Kárpát-medence Intézet, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátia Borház program és vállalkozás elindításához. Programunk része a Kárpátia Borház Nagykereskedés, amely befogadója, bemutatója és segítője valamennyi külhoni magyar borász legjobb borainak, valamint külön figyelmet szentel a Belső-Magyarországi egyedi borkínálatnak is, a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.

Vállalkozásunk fontos célkitűzése, hogy a bornagykereskedés mellett - a Kárpát-medence legfontosabb városaiban - Kárpátia Borház néven bortékákat hozzunk létre, amelyek Szegedtől Kolozsvárig színvonalas feltételeket biztosíthatnak különleges borkóstolóknak, kulturális, turisztikai programoknak és az egyedülálló magyar borvilág újjáépítésének.

 

XXIV. Temerini Népzenei Tábor

Rendkívül színes programok várják idén a gyerekeket a Temerini Népzenei Táborban, ahol kézműves foglalkozások, népzene-oktatás, táncházak és sok más programmal kedveskednek a szervezők.

A táborozók vasárnap délután érkeztek meg és költöztek be a Kókai Imre Általános Iskola tantermeibe. A tábor július 16-én zárul.

A táborban többféle hangszer közül lehet választani. Napi hat óra citera-, tambura-, vonóshangszer, furulya-, vagy énekoktatás zajlik a táborban, több csoportfoglalkozás keretén belül. Attól függően, hogy milyen szintű zenei ismeretekkel rendelkeznek a gyerkőcök, mindenki megtalálja a saját szintjéhez illő csoportot.

Idei évben negyvenegy gyerek jelentkezett a táborba. A résztvevők nem csak népzenét tanulnak itt, hanem olyan kulturális alapokat, amire majd építeni tudnak a későbbiekben, és általuk erősödik majd a magyarság, itt, Vajdaságban - véli a tábor főszervezője, Nagy Gergő.

A gyerekek életre szóló élményekkel gazdagodhatnak a táborban. Egész héten barátkoznak, tanulnak és készülnek a pénteki gálakoncertre, ahol bemutatják majd, hogy mit tanultak a közel egy hét alatt.

Forrás: pannonrtv.com                                               Fotó: Óvári Dániel (Pannon RTV)

Médiatalálkozót tartanak a temerini tájházban

Az eseményre a temerini származású, vagy Temerinhez kötődő újságírókat, szerkesztőket, operatőröket, vágókat, hangtechnikusokat és a nem hivatásos publicistákat várják.

Az szervezők úgy vélik, az újságírók munkája számos ponton találkozik, hasonló próbatételnek és feladatoknak vannak kitéve, és ez elég ok arra, hogy találkozzanak.

A résztvevőket Nagy Nándor nyugalmazott újságíró köszönti majd, de emellett két kiállítás is lesz a helyszínen. Léphaft Pál karikatúrái, valamint Csorba Béla, a temerini írott sajtó történetét bemutató kiállítása is megtekinthető lesz.

Forrás: pannonrtv.com                                     Fotó: Pannon RTV

Temerinben is a magyar csapatnak szurkoltak

Tegnap a késő délutáni / kora esti órákban játszotta le az első mérkőzését az idei nyárra halasztott Európa bajnokságon a magyar válogatott. Ennek kapcsán szerveztek közös meccsnézést a helyiek Temerinben, a Tájházban. A szünetekben a Berbence zenekar töltötte ki az időt és biztosította a jó hangulatot. A továbbiakban is az a terv, hogy a nemzeti tizenegy mérkőzéseit ily módon tekintenék meg, társaságban, a szünetekben pedig népzenével kiegészítve.

A Berbence zenekar tagja, Nagy Gergő részletezte, hogy a formáción belül merült fel az ötlet, hogy a nemzeti csapat összecsapásait érdemes lenne közösségben végigkövetni. Innen aztán egyből következett a gondolat, hogy egy kis zenével kiegészíthetnék a programot. Ezek következtében került sor arra, hogy a Tájházban minden érdeklődő a kivetítőn nézhette és izgulhatta végig a mérkőzést, a félidei szünetben pedig népzenével telt meg a ház.

A továbbiakban rámutatott, hogy már az előző hasonló eseménynél, a 2016-os Európa bajnokság idején csapatosan verődtek össze az emberek és egyértelműen megfogalmazódott egy ilyen jellegű igény. Akkor végül csak egyetlen meccsre jöttek össze, a mostani elképzelés szerint azonban a magyar válogatott teljes szereplését végigkövetnék így, együtt szurkolva. A közösségben való drukkolást nem lehet hasonlítani a tévé előtti magányos szurkoláshoz.

A rajongók nagy reményekkel várták a mérkőzést, ami az első félidő után csak tovább fokozódott. A jelenlévők között megfogalmazódott, nagy élmény az, hogy a nemzeti csapatnak lehet szurkolni egy ilyen rangos, nemzetközi eseményen. Többen rámutattak, hogy bár a mérkőzés végkimenetele nem alakult a legjobban, a hangulat kárpótolhatott mindenkit és jó volt látni, hogy a temerini magyarok összegyűltek és együtt szurkoltak. További két hasonló eseményre még mindenképp sor kerül, a többi pedig csak a nemzeti csapat játékán áll.

Forrás: pannonrtv.com                      Fotó: Bognár Róbert / Pannon RTV

Múzeumok nyílt napja volt Temerinben

A Lukijan Mušicki Kulturális Központ szakmunkatársa, Magyar Dániel elmondta, hogy a Temerin központjában lévő Kulturális Központban található állandó kiállítása mellett az I. Helyi Közösség helytörténeti gyűjteményét tekinthették meg a látogatók. Utóbbiban láthatók régészeti leletek a kőkorszaktól a középkorig találhatók, emellett áttekinthető a Szécsen-család története, és betekintést nyerhetünk a túllabarai tanyavilágba is. 

A Tájházban ez alkalomból nem csak a helytörténeti és néprajzi gyűjtemény volt megtekinthető, hanem az iskolásoknak agyagozó tanfolyamot is tartottak. Zelenka Flóra, a TAKT foglalkozásvezetője hozzátette, hogy a Tájházban már évek óta szerveznek táborokat is, ahol az érdeklődők meg tudták tanulni az agyagozás alapjait.

A Temerin melletti Járekon megtekinthető a Vajdasági Múzeumhoz tartozó Brvnara etno-park. A kiállítás a boszniai Krajinából, Drvar és Ključ környékéről, a második világháború után Járekra érkező szerb telepesek szülőföldjének építészetébe és életmódjába nyújt betekintést.

Temerinben található a nemzetközileg ismert keramikus és szobrász házaspár, Baranyi Károly és Zlata Markov hagyatéka is. A kiállított szoborgyűjteményben láthatók az eredeti művek, és országszerte megtalálható alkotásaik másolatai is – tette hozzá Marina Injac, Temerin Község Idegenforgalmi Irodájának megbízott igazgatója.

A város központjában lévő Temerini Iparosok és Vállalkozók Egyesületének épületében, megtekinthető a régi mesterségek gyűjteményéből rendezett kiállítás is.

Forrás: pannonrtv.com                                       Fotók: Bognár Róbert (Pannon RTV)

A biztonságos utazás fontossága

A tegnapi nap folyamán Temerinben gyereküléseket osztottak az önkormányzat támogatásával. Az egész eseménynek a nem titkolt célja, hogy a közlekedésbiztonságot segítsék, támogassák, egyben felhívják a figyelmet a fontosságára. A hivatalos adatok szerint nem sokkal többen, mint hatvan százaléka a szülőknek használ csak gyerekülést. A tény pedig az, hogy enélkül a gyermekek nincsenek biztonságban az utazás során.

A városban ez már a harmadik év, amikor ehhez hasonlóan gyermeküléseket osztanak ki, valamint előadást is szerveznek arról, hogyan zajlik ezeknek a beszerelése a személygépjárműbe, illetve hogyan tudjuk helyesen bekötni a gyermekeket. A mostani alkalommal 76 gyerekülés került kiosztásra annak érdekében, hogy a legkisebbek is biztonságosan utazhassanak.

A jelenlévők szülők közül nyilatkoztak többen is a Pannon RTV munkatársának. Tripolszki Regina elmondta, hogy első gyermeke még csak három hónapos, de mindig odafigyelnek a biztonságára. A mostani akciónak nagyon örülnek, hiszen nem kevés pénzt spórolnak meg ezzel. Majoros Orchidea egyik gyermeke kétéves, a fiatalabbik pedig négy hónapos. A támogatás számukra is rengeteget jelent, hiszen minden nap használják az autót. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ilyesmire kaptak lehetőséget, illetve hogy egyre több szülő kap hasonló támogatást.

Temerinben a statisztika kielégítő, ha azt nézzük, hogy hányan használják a gyerekülést. A számok ellenére azonban 2016 és 2020 között 64 gyermek hunyt el közlekedési balesetben. Az országos közlekedésbiztonsági ügynökségtől Veljko Ćurčić mondta el, hogy a város önkormányzata jól áll statisztikai szempontból, hiszen a szülők több mint 80 százaléka használ gyerekülést. A cél azonban ennek a számnak a növelése, hiszen a biztonság az első.

A gyermekülések ára igen drága, az akcióval pedig az önkormányzat célja volt, hogy ezzel is levegyenek egy terhet a szülők válláról. Temerin város polgármestere, Mladen Zec mondta el, hogy sajnos az idei évben is volt néhány haláleset. Ez aggasztó, de szeretnének ily módon is hozzájárulni a helyzet javításáért.

Forrás: pannonrtv.com                               Fotó: Pannon RTV

Könyvbemutató a temerini tájházban

Május 28-án, azaz a holnapi napon újfent egy könyvbemutatóra kerül sor a temerini tájházban. Wendelin Gruber egy igen hangzatos címmel rendelkező memoárját, A vörös sárkány karmai között című művét mutatják be. A kiadvány alcíme Tíz év Tito uralma alatt. Érdekessége, hogy a könyv szerzője származását tekintve bácskai, egész pontosan szentfülöpi, aki egyébként egy jezsuita atya.

A szerző 1946-ban az életét is kockáztatva bejárta a második világháború végén létesített legnagyobb megsemmisítő táborokat, amelyeket a partizánok hoztak létre. Ezekről a helyszínekről adott hírt az elsők között, az ott látott és tapasztalt szörnyűségekről. Az ő szülei a gádori – gakovói táborban haltak éhen.

A kommunista rendszer szemében a tevékenysége határozottan nem volt szimpatikus, aminek következtében egy évvel később az OZNA letartóztatta, majd egy 1948-as újvidéki kirakatper keretein belül, mint „vatikáni kémet” tizennégy év börtönbüntetésre ítélték. Innen aztán 1955 karácsonyán szabadult Konrad Adenauer nyugat-német szövetségi kancellár közbenjárására.

Az igazán izgalmas és adatokban bővelkedő kiadvány a Keskenyúton Alapítvány által jelent meg. Még a fővárosban, Budapesten mutatták be a vírushelyzet látványos megerősödése előtt nagy sikerrel. A mostani, temerini bemutató előtt, amely délután 17 órakor kezdődik, Cseresnyésné Kiss Magdolna ünnepélyesen átadja a Keskenyúton Alapítvány emlékérmét, amit ezúttal a temerini Szabó család kap majd meg. A szervezők minden érdeklődőt örömmel várnak.

Forrás: vajma.info                 Fotó: bajaihonpolgar.hu

Újraindult a színházi élet Temerinben

A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület keretében működő amatőr színjátszó csoport nyilvános főpróbát tartott, a hamarosan előadásra kerülő Tyúklétra című darabhoz. A bemutatóra lassan egy éve várnak, így nem meglepő, hogy hatalmas a lelkesedés a színészek között, ahol megtalálhatunk amatőr és profi színészeket egyaránt.

A színdarabot Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház fiatal színésze írta. A rendező László Sándor volt, aki elmondta, hogy egy nagyon izgalmasnak ígérkező, szórakoztató, ám egyben elgondolkodtató darabbal készül a színjátszó csoport.

A darabot szombat este nyolckor mutatták be Temerinben, másnap pedig a reprízt tekinthette meg a közönség. Hamarosan a Délvidék többi településén is megtekinthetik a darabot az érdeklődők.

A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület a járványhelyzet miatt szüneteltette tevékenységeit, de a javuló járványügyi adatok miatt, szép lassan visszatér az élet az egyesületbe.

Forrás: pannonrtv.com                  Fotó: Pannon RTV

Ötvennégy elsőáldozó volt Temerinben

Május 16-án, az ünnepélyes elsőáldozási szentmise keretében ötvennégy harmadikos korosztályú gyermek áldozott meg a temerini Szent Rozália plébániatemplomban, nagyszámú hívő jelenlétében.

Ft. Szöllősi Tibor atya és ft. Sáfrány Dávid káplán a hitoktatók segítségével készítette fel a gyermekeket a kivételes eseményre, melyet az idei évben egy meglepetés-videóval tettek emlékezetessé.

Az elkészült videót vasárnap délután 4 órakor osztották meg a világhálón, amely gyorsan hírnevet szerzett magának. A videót a plénábia saját Facebook-oldala is megosztotta.

Forrás: magyarszo.rs                      Fotó: Varga Zoltán (Magyar Szó)

Hagyományos húsvéti locsolkodás Temerinben

Húsvét hétfőn a temerini zenészek és néptáncosok dalolva, lovaskocsin indultak locsolkodni a településen. Mivel a jó idő is kedvezett, a fiúk a versmondást követően vödörből locsolták meg a lányokat. Sok helyen a lányokat a versmondás mellett meg is táncoltatták, élő magyar népzene mellett.

A meglocsolt lányok közül Csordás Andrea és Erdélyi Lenke is elmondta, hogy nagyon szeretik ezt a népszokást, és örülnek, hogy ily módon tovább őrizhetik a hagyományokat a településükön. Elmondásuk szerint nem csak a fiúk készülődnek erre az alkalomra, hanem a lányok is nagyon izgatottan várják ezt a napot. A locsoló legényeket pedig mindig friss pogácsával várják.

Temerinben egyébként néhány évtizeddel ezelőtt kezdték újjáéleszteni a hagyományos locsolkodás népszokását. Ebben nagy szerepe volt a helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület fiataljainak, azaz a népzenei és a néptáncos csoportnak. Az idei évben pedig nagyjából 15 helyszínen jártak a fiúk.

Nagy Bence, az egyik résztvevő elmondása szerint körülbelül húsz helyszínre szoktak ellátogatni minden évben, és minden háznál nagyjából 10-15 percet töltenek. A lányokat előre jelzik az érkezésről, és igyekeznek minden kiértesítettnél megjelenni, emiatt akár délutánig is elhúzódhat a locsolkodás. Egy másik részvevő, Nagy Gergő szerint a település lakói örömmel fogadják ezt a szokást, és a járókelők arcára is sikerül mosolyt csalni. A temeriniek pedig remélik, hogy még hosszú ideig őrizni tudják ezt a szép magyar szokást.

 

Forrás: pannonrtv.com                    Fotó: Pannon RTV/Bognár Róbert