Temerin egyik legékesebb látványossága a Szent Rozália templom, amely majd két évszázada tartja össze a város katolikus magyar híveit. Isten háza még 1806-ban épült fel palermói Szent Rozália tiszteletére, barokk stílusban. A várost sajnos a szerbek nem kímélték az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején. Számos polgárt leöltek, megcsonkítottak, majd a templomot is felgyújtották. Mindemellett megfosztották az épületet egyik nevezetességétől is: a harangoktól.

Temerin már a XIX. század első felében öt haranggal rendelkezett. A legutolsót, a Szent Rozália számára szentelte fel Takáts Márton kalocsai érsek 1839-ben. A vérengzést követően, csupán 1861-ben sikerült pótolni az első harangot, amelyet Schaudt András készített a Szentháromság tiszteletére. Ugyan készültek mellé még kisebb harangok is, de ezt beolvasztották a nagy háború kitörése után 1916-ban, amelyet csak 1925-ben sikerült pótolni Jovánovics mester segítségével, közadakozásból. Ekkor készült el a lélekharang Szent József, a kisharang pedig Szent Rozália tiszteletére. Az utolsó harangot 1966-ban öntötték Szűz Mária tiszteletére.

A harangok megszólaltatása viszont az elmúlt években az elavult technológia miatt gondokba ütközött. Szöllősi Tibor plébános az elmúlt években komoly korszerűsítést hajtott végre a templomban, így ma már a harangjátékok eredeti hangjukon szólíthatják imára a közösséget. 

Képek:

  1. Temerin Római katolikus templom és plébánia. Gyűjtemény: Zempléni Múzeum, Szerencs - képeslapok. Forrás: https://gallery.hungaricana.hu/
  2. Régi képeslap 1900-ból
  3. Az egyik harang a felújításkor, napjainkban. Forrás: https://www.facebook.com/temerini.plebania